Ett liv på tröskeln

måndag, april 09, 2007

Att ha en åsikt

Jag läste precis om ett gäng djurrättsaktivister som packat in sig som kött och låg nakna på Sergels torg i Sthlm (http://artikel.notlong.com). Jag är något kluven i ämnet. Tänker man efter både en och två gånger och lägger bort usla argument som att vi alltid har ätit kött så finns det inte många argument kvar annat än att det är gott, proteinrikt och precis som alkohol socialt accepterat. Själva demonstrationen kan verka dramatisk, men samtidigt tror jag det är ett bra sätt att väcka debatt då det väcker uppmärksamhet, ett bra exempel på detta är ju att jag nu skriver detta inlägg. Jag kan dock inte sluta hoppas att det ska börja snöa på dem där de ligger nakna bara för att jag stör mig på dem. De försöker tränga sig in i min mentala lilla bubbla och jag har alltid haft lite svårt för extremister...

Alltså, trots att jag är väl medveten om att det finns många och starka argument för att inte äta kött, eller åtminstone inte äta kött i samma utsträckning som jag gör idag, så skiter jag i det. Måste man verkligen bry sig om allt här i världen? I dagens samhälle ska man ha en åsikt om precis allt, det är normen. Det räcker inte heller med att enbart ha en åsikt, det förvåntas att man ska vara påläst, insatt och kunna argumentera för sin åsikt. Har man inte reflekterat över en fråga några gånger så anses man vara obildad och apatisk. Att jag sedan har lite svårt för grönsaker och tycker att bönor smakar jord hör inte hit.

Man ska dock inte enbart ha en åsikt. I dagens samhälle är det också jäkligt viktigt för ens image att alla åsikter är politiskt korrekta. På ett sätt är det praktiskt, man slipper reflektera själv. Det gör istället alla andra åt en, men hur utvecklande är det för samhället på längre sikt när rikstäckande media aktivt förtrycker åsikter och indoktorinerar folket efter sin egna agenda? Det är ett hot mot demokratin.

Någon som känner igen sig i min verklighet?

*HURRA! Jag har lyckats trixa dit en counter till bloggen nu. Det börjar bli avancerat det här! :-)

6 Comments:

  • Haller med dig till viss del. Bra inlagg. Att man mer och mer accepterar att media ska styra vad ens asikt ar och att allt det man har en asikt om eller liknande ska vara politisk korrekt oavsett om man haller med eller inte, haller jag med dig om.

    Haller inte med om att alla ska tycka nagonting, dock. Tycker det ar precis tvartom, att man INTE ska tycka nagot, att man INTE ska vara engagerad i nagot eller ha for extrema asikter, for da passar man inte in. Kan knappast kallaes att man tycker nagonting , nar man egentligen bara upprepar det media sager och det alla andra redan haller med om...

    By Blogger Eunice, at 11:06 em  

  • WTF?! Alla tycker nånting i ALLA frågor, vare sig den är genomtänkt eller inte. Din åsikt formas
    1. Av dig själv i ett genomtänkt utlägg om ämnet,
    2. Av frågeställaren när han/hon förklarar vad frågan handlar om när det visar sig att du saknar kunskaper i ämnet eller
    3. Av dig själv när frågeställaren förklarar vad frågan handlar om och du faktiskt inte håller med frågeställaren.

    By Anonymous Anonym, at 3:17 em  

  • Jo, men för att din teori ska gå ihop är det en förutsättning att man väljer att lyssna på vad det hela handlar om eller skaffar sig ett tillräckligt underlag för att skapa dig en åsikt. Det du beskriver är hur en åsikt formas, vad nu det har med saken att göra. Möter man en ny fråga där man tidigare saknar erfarenhet eller som man helt enkelt inte reflekterat över, hur kan du då förutsätta att man har en åsikt? Jag skulle kunna ha en åsikt om vilken vinkel gatulamporna bör vara riktade i Burkina Faso, men det skiter jag högaktningsfullt i. Jag har ingen åsikt helt enkelt, även om jag skulle kunna ha det.

    By Blogger Konservus, at 4:25 em  

  • Heh ^^

    men det skiter jag högaktningsfullt i. Jag har ingen åsikt helt enkelt, även om jag skulle kunna ha det

    Det du säger, kanske utan att själv veta om det är din åsikt i frågan, nämligen "De får vara vilken vinkel de vill, jag bryr mig inte"

    Att inte bry sig är inte att inte ha en åsikt

    By Anonymous Anonym, at 5:14 em  

  • Helt klart, det har du rätt i. Poäng till dig, men du pekar ju på att man tycker någonting i alla frågor och i just den frågan tycker jag ingenting. Den berör mig helt enkelt inte och jag har inte heller någon bestämd åsikt. Det är lite samma begreppsdiskussion som jag och min vän förde och vi kom fram till att "ha en ståndpunkt" kanske var ett mer lämpligt ord.

    By Blogger Konservus, at 5:47 em  

  • Tack : )

    trevlig helg på dig med

    By Anonymous Anonym, at 6:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home